ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΠ ΚΟΡΝ MΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Το ποπ κορν, το πιο δημοφιλές snack σήμερα, ήταν γνωστό ακόμη και στους κατοίκους των σπηλαίων. Το παλαιότερο εύρημα που έχει ανακαλυφθεί χρονολογείται το 3600 Π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1948 – 1950 στο σπήλαιο BAζάχαρηT στο Νέο Μεξικό. Η μεταβολή της μάζας του σπόρου του καλαμποκιού κατά την θερμική του επεξεργασία ήταν γνωστή από τότε. Η χρήση του δεν είχε να κάνει μόνο με τη διατροφική του αξία καθώς παρασκεύαζαν με αυτό σούπες και ποτά, αλλά χρησιμοποιούνταν και σαν τελετουργικό εργαλείο σε θρησκευτικές τελετές. Το συναντάμε πολύ έντονα σε τελετές των Αζτέκων Ινδιάνων στο Νέο Μεξικό αλλά και στο Περού. Οι ιθαγενείς το επεξεργάζονταν είτε τοποθετώντας σπόρους καλαμποκιού επάνω σε κλαδιά και εν συνεχεία τα τοποθετούσαν σε γυμνή φλόγα, είτε ανακατεύοντας τους σπόρους με άμμο που στη συνέχεια την θέρμαιναν με φωτιά.

Πολύ αργότερα στις αρχές του 18ου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν στη θερμική του επεξεργασία λιπαρές ύλες δηλ. λίπη και λάδια. Η σπουδαιότητά του στις θρησκευτικές τελετές των ιθαγενών ήταν μεγάλη καθώς κατασκεύαζαν με αυτό περιδέραια και κοσμήματα με τα οποία κοσμούσαν αγάλματα των Θεών τους αλλά και τις κόμες των γυναικών που λάμβαναν μέρος στις τελετές αυτές. Υπήρχαν μάλιστα εξειδικευμένοι θρησκευτικοί χοροί που το χρησιμοποιούσαν σαν αξεσουάρ σε τελετές λατρείας σε Θεότητες του νερού, της γονιμότητας κ.λ.π. Θεωρείται ότι σαν προϊόν γεννήθηκε στην Αμερικανική ήπειρο και η διάδοσή του στην Ευρώπη έγινε μέσω των Ευρωπαίων αποικιοκρατών που ταξίδευσαν στην νέα ήπειρο και ήρθαν σε επαφή με τους ιθαγενείς και τον πολιτισμό τους.

Συγκεκριμένα Το 1519 μ.Χ. ο Cortes εισβάλλοντας στο Μεξικό γνώρισε το προϊόν από τους Αζτέκους ιθαγενείς και κάπως έτσι το έμαθε και ο Χριστόφορος Κολόμβος. Υπάρχει έγγραφη αναφορά ότι στις 22 Φεβρουαρίου 1630 ένας ιθαγενής ινδιάνος ονόματι Κουαντανέκα από την φυλή των Γουαμπανοάκ μετέδωσε την τέχνη της παρασκευής του ποπ κορν σε Βρετανούς στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης. Έγινε έτσι γνωστό στην Ευρώπη γοητεύοντας με την γεύση του τους Ευρωπαίους οι οποίοι το έτρωγαν ως πρόγευμα συνοδεύοντάς το με ζάχαρη. Η εξάπλωσή του στην Αμερικανική ήπειρο ήταν ακόμη μεγαλύτερη και η καλλιέργεια του καλαμποκιού για παρασκευή ποπ κορν κατέλαβε πολύ σύντομα ένα μεγάλο μέρος της γεωργίας της, δίνοντάς της έως και σήμερα τα σκήπτρα του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως. Αργότερα το ποπ κορν έγινε το απαραίτητο συνοδευτικό στο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα το ποπ κορν έχει γίνει στην Αμερική ήδη πολύ δημοφιλές μέσω των υπαίθριων – πλανόδιων πωλητών που πουλούν το προϊόν σε πανηγύρια, καρναβάλια, πάρκα και γενικά σε χώρους όπου υπήρχε συνάθροιση κόσμου. Στην ανάπτυξη του προϊόντος συνέβαλε και η κατασκευή της πρώτης φορητής μηχανής ποπ κορν από τον Charles Creators παρουσιαζόμενη για πρώτη φορά το 1893 σε έκθεση στο Σικάγο. Την περίοδο της οικονομικής ύφεσης στις αρχές του 19ου αιώνα και ενώ το δυσμενές οικονομικό κλίμα δυσκόλευε την επιβίωση των επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις που ασχολούνταν με το ποπ κορν ανθούσαν λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γνωστού τραπεζίτη από την Οκλαχόμα που την συγκεκριμένη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης έχασε τόσο την τράπεζά του όσο και όλα του τα ακίνητα.

Αγοράζοντας ένα μηχάνημα ποπ κορν και πουλώντας ποπ κορν από ένα μικρό κατάστημα κοντά σε ένα θέατρο κατάφερε σε δύο χρόνια να εξοικονομήσει χρήματα ώστε να επανακτήσει τρεις από τις εκμεταλλεύσεις που είχε χάσει. Με την εξάπλωση της κινούμενης εικόνας (κινηματογράφος) το προϊόν μεταφέρεται εντός των κινηματογραφικών αιθουσών αν και στην αρχή υπήρξε αντίδραση από τους αιθουσάρχες που δεν επιθυμούσαν το προϊόν εντός των αιθουσών λόγω του θορύβου που δημιουργείται κατά την παρασκευή του και της απόσπασης της προσοχής των θεατών κατά την διάρκεια της προβολής.

Η απαίτηση όμως του κόσμου για ποπ κορν κατά την διάρκεια της προβολής ανάγκασε τους αιθουσάρχες να υιοθετήσουν την παρασκευή και πώληση του ποπ κορν εντός των κινηματογραφικών αιθουσών αποφέροντας τους μάλιστα και σημαντικά κέρδη. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει έως και σήμερα. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου η γεύση του ποπ κορν αλλάζει και από γλυκιά γίνεται αλμυρή. Αυτό συνέβη λόγω της έλλειψης ζάχαρης που δημιουργήθηκε στην αγορά, καθώς όλα τα αποθέματα της ζάχαρης χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του πολέμου.

Η αντικατάσταση της ζάχαρης από το αλάτι απογείωσε στην κυριολεξία τις πωλήσεις ποπ κορν και έκανε τους Αμερικανούς να καταναλώνουν τρεις φορές μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι πριν. Τη δεκαετία του 1950 και λίγο αργότερα, λόγω της εξάπλωσης της τηλεόρασης ο κινηματογράφος γνωρίζει μία βαθιά ύφεση και αυτό έχει σαν συνέπεια και την μείωση της κατανάλωσης ποπ κορν σε σημαντικό βαθμό αφού ο κινηματογράφος πλέον είχε συνδεθεί με την κατανάλωση του προϊόντος. Η έξοδος του κινηματογράφου από την κρίση αλλά και το γεγονός ότι το ποπ κορν μπήκε με διάφορους τρόπους παρασκευής στα σπίτια του κόσμου (ηλεκτρικές εστίες, φούρνοι μικροκυμάτων, φορητές συσκευές παρασκευής του), επανέφερε την δημοτικότητα του προϊόντος και σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό απ’ ότι πριν. Σήμερα το ποπ κορν είναι το πιο δημοφιλές snack παγκοσμίως και καταναλώνεται σε όλο και περισσότερους χώρους από τους μικρούς αλλά και μεγάλους του φίλους.

Η κατανάλωσή του συνδυάζεται με την παροχή θεάματος (κινηματογράφος – θέατρο – γήπεδο κ.λ.π.) αλλά και όχι μόνο. Η μεγαλύτερη κατανάλωσή του γίνεται στην πατρίδα του δηλ. στην Αμερική καθώς ετησίως καταναλώνονται περίπου 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ποπ κορν. Δηλαδή ο μέσος Αμερικανός τρώει περίπου 51 λίτρα ποπ κορν ετησίως. Όσον αφορά την Ελλάδα η μέση ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο είναι περίπου στα 4 λίτρα ποπ κορν ετησίως.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

Το ποπ κορν όταν μάλιστα πωλείται φρέσκο και παρασκευάζεται παρουσία του πελάτη είναι από τα λίγα προϊόντα που προσδίδουν στον επαγγελματία τόσο μεγάλο ποσοστό κέρδους. Για το λόγο αυτό το μέλημα κάθε επαγγελματία είναι η αύξηση των πωλήσεων ποπ κορν ακόμη και εις βάρος άλλων προϊόντων εντός του καταστήματος που εμπεριέχουν όμως μικρότερο ποσοστό κέρδους. Η MR POP CORN πρωτοπόρος στον τομέα του ποπ κορν για την Ελλάδα δίδει κάποιες σημαντικές συμβουλές τόσο για την αύξηση των πωλήσεων ποπ κορν εντός του καταστήματος όσο και για την αύξηση του κέρδους από το προϊόν. Ακολουθείστε τις και δεν θα χάσετε.

  • «Το ποπ κορν τρώγεται πρώτα με τη μύτη, μετά με τα μάτια και τέλος με το στόμα». Για τον λόγο αυτό οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι ποιοτικά και εμπορικά δοκιμασμένες ώστε να προσελκύσουν πελάτες από απόσταση μέσω της μυρωδιάς που αναδύει η παρασκευή ποπ κορν, να εντυπωσιαστούν από την διαδικασία παρασκευής και το ζωντανό χρώμα του και τέλος αφού το δοκιμάσουν να ικανοποιηθούν από την βουτυράτη γεύση του. Χρησιμοποιώντας τα υλικά της MR POP CORN οι πελάτες σας να είστε σίγουροι πως θα είναι μόνιμα δικοί σας.
  • Τοποθετήστε την μηχανή του ποπ κορν σε σημείο τέτοιο του καταστήματος ώστε να είναι το πρώτο που βλέπει ο πελάτης. Αν αυτό είναι δυνατόν, τοποθετήστε τη μηχανή ποπ κορν επάνω στον πάγκο εξυπηρέτησης πελατών. Έχει αποδειχθεί ότι με την τοποθέτηση του μηχανήματος στο σημείο αυτό οι πωλήσεις απογειώνονται. Το ποπ κορν είναι προϊόν που τρώγεται φρέσκο και με τον τρόπο αυτό δημιουργείται αμεσότητα μεταξύ προϊόντος και πελάτη. Σκεφτείτε ότι θα αγοράζατε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση ένα φρέσκο προϊόν π.χ. ένα φρούτο αν αυτό το βρίσκατε κοντά στο σημείο παραγωγής του παρά στο ράφι ενός καταστήματος.
  • Φροντίστε να παρασκευάζετε ποπ κορν την ώρα αιχμής του καταστήματος. Είναι σημαντικό όταν εντός του καταστήματος υπάρχει συνάθροιση πελατών να παρασκευάσετε ποπ κορν. Ακόμη και όταν η ποσότητα του ποπ κορν που διαθέτετε αποθηκευμένη εντός του θερμοθαλάμου είναι αρκετή. Παρασκευάστε έστω μία κατσαρόλα. Η μυρωδιά, ο θόρυβος και η εικόνα σίγουρα θα οδηγήσει πελάτες στην αγορά του προϊόντος. Π.Χ. αν το κατάστημα είναι κινηματογράφος φροντίστε την ώρα του διαλείμματος να παρασκευάσετε ποπ κορν. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη.
  • Αν αυτό είναι εφικτό και το επιτρέπει η εμπορική κίνηση του καταστήματος μην χρησιμοποιείτε θερμοθαλάμους αποθήκευσης του προϊόντος απ’ όπου θα το σερβίρετε. Είναι προτιμότερο εμπορικά να σερβίρετε το ποπ κορν μέσα από το μηχάνημα παρασκευής του.
  • Να τηρείτε τις προτεινόμενες αναλογίες υλικών ώστε το προϊόν σας να είναι υψηλής ποιότητας. Μην λυπάστε τα υλικά. Το ποσοστό κέρδους είναι μεγάλο και το ποσοστό κόστους υλικών μικραίνει όσο αυξάνονται οι πωλήσεις. Η σταθερά υψηλή ποιότητά σας δίνει αξία στο κατάστημά σας.
  • Χρησιμοποιείστε τα υλικά σερβιρίσματος (κουτιά ποπ κορν) της MR POP CORN. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι εκατομμύρια Έλληνες όταν έφαγαν το ποπ κορν μέσα από ένα τέτοιο κουτί συνέδεσαν την υψηλή ποιότητα με το σχήμα και την εκτύπωση του κουτιού. Το ποπ κορν της MRPOPCORN είναι επώνυμο
  • Γεμίζετε πάντα τα κουτιά του ποπ κορν έως επάνω μέχρι να ξεχειλίζουν. Αυτό αφήνει μία πολύ καλή αίσθηση και ικανοποίηση στον πελάτη για το προϊόν και το κατάστημα. Σκεφτείτε τη φορά που πήγατε σε κάποιο εστιατόριο, τι εντύπωση σας δημιουργήθηκε όταν σας σερβίρανε μία μερίδα φαγητού με λιγοστή ποσότητα. Αντίθετα τι ικανοποίηση θα νοιώθατε αν η μερίδα ήταν πλούσια.
  • Διατηρείστε το μηχάνημά σας συνολικά και ιδιαιτέρως την κατσαρόλα του μηχανήματος καθαρά. Η αίσθηση της καθαριότητας όταν μιλάμε για τρόφιμα είναι σημαντικός παράγοντας για να κερδίσετε φήμη επί σταθερού πελατολογίου αλλά και να πουλήσετε σε πελάτες παροδικούς. Κανένας δεν τρώει φαγητό που παρασκευάστηκε σε βρώμικη κατσαρόλα.
  • Εκμεταλλευτείτε την δύναμη του expansion του καλαμποκιού για το δικό σας κέρδος. Χρησιμοποιείστε καλαμπόκι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο expansion. Ένα φτηνό καλαμπόκι με μικρό expansion είναι σχεδόν πάντα συγκριτικά ακριβότερο από ένα ακριβότερο καλαμπόκι αλλά με μεγαλύτερο expansion. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι με τα ίδια ακριβώς υλικά θα βγάλετε περισσότερες μερίδες ποπ κορν. Το κέρδος που θα έχετε από την πώληση των επί πλέον μερίδων ποπ κορν όχι μόνο θα υπερκαλύψει τη διαφορά τιμής μεταξύ των δύο καλαμποκιών αλλά θα σας αφήσει και ένα σημαντικό επί πλέον κέρδος. Η MR POP CORN διαθέτει καλαμπόκι με το μεγαλύτερο expansion παγκοσμίως.
  • Φροντίστε η αντίσταση και ο θερμοστάτης της κατσαρόλας της μηχανής ποπ κορν να λειτουργούν σωστά. Η θερμοκρασία παρασκευής του ποπ κορν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην διόγκωση του καλαμποκιού. Αν η θερμοκρασία δεν είναι η ιδανική ακόμη και αν το καλαμπόκι διαθέτει μεγάλο expansion τo ποπ κορν δεν θα διογκωθεί όπως πρέπει με αποτέλεσμα οι μερίδες που θα παρασκευάσετε με τα ίδια υλικά να είναι λιγότερες από αυτές που θα παρασκευάζατε αν η θερμοκρασία ήταν σωστή.

Για την προμήθεια των υλικών σας εμπιστευθείτε προμηθευτές με αναγνωρισμένη αξία. Μην ξεχνάτε ότι πουλάτε τρόφιμο και για τα τρόφιμα υπάρχει ειδική νομοθεσία και μάλιστα αυστηρή. Φροντίστε να ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί το κατάστημά σας και εσείς αλλά και ο προμηθευτής σας. Μην αξιολογείτε τον προμηθευτή με μοναδικό κριτήριο τις τιμές πώλησης. Ξεκινήστε με το αν αυτό που σας πουλάει είναι εντός νομίμων προδιαγραφών και αν νομιμοποιείται ο ίδιος να σας το πουλήσει. Όλα ξεκινούν από τα υλικά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε προτάσεις από τις εκδηλώσεις μας!